duminică, 27 martie 2011

Flaw



   Lumea crede că viața și moartea au venit împreună pe lumea aceasta, o pereche dialectică ale cărei elemente depind în totalitate unul de celălat; dacă spui viață, spui în mod automat și moarte. Și invers. În ziua în care pe pământ și-a făcut apariția viața, a venit în urma ei și moartea.
   Dar, aceasta este o ipoteză cât se poate de greșită.
   Timp de milioane de ani, miliarde de creaturi au trăit fără a cunoaște gustul morții. Ființele monocelulare nu au murit: s-au divizat neîntrerupt, una devenind două, două devenind patru, iar patru opt. Moartea nu exista. Abia în epoca noastră, după ce a apărut pe neașteptate o nouă formă de reproducere, și anume cea sexuată - deci sexul - au apărut și bătrânețea și moartea.
    Reiese astfel că nu viața și moartea au venit pe lume împreună, indisolubil legate una de cealaltă, ci mai degrabă sexul și moartea.  Și pentru că moartea a venit mult mai târziu, multe ere după momentul apariției vieții, nu ne este oare îngăduit să sperăm că va dispărea în același mod, fără a lua cu ea și viața ? Pentru asta nu ne rămâne altceva de făcut decât să găsim o modalitate de a neutraliza sexul ... și astfel, de a ne alunga chinurile și nevoia de a muri.

                                                           Amos Oz 
                                               în
                                                                                        Rime despre viață și moarte


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu