miercuri, 21 noiembrie 2012

Autumnale




Este Biserica Ortodoxa un mare tabu in Romania?

Este in buna masura, este. Stii ca in ultimii ani daca politicienii au inteles ceva este ca poti sa exprimi opinii despre orice dar nu despre biserica. Biserica trebuie sprijinita neconditionat intotdeauna, ca o institutie foarte populara, e foarte impopular sa ai comentarii la adresa bisericii, insa eu sunt de parere ca nu e niciun lucru pe lumea asta care nu trebuie pus la indoiala iar filmul asta asta nu pune la indoiala nici rostul, nici scopul, nici calitatea actului religios in Romania, ci zice o poveste.

Filmul ne da posibilitatea sa punem in discutie niste lucruri generate de subiectul filmului, sa ne intrebam daca cu adevarat suntem atat de religiosi pe cat ne pretindem - stii ca romanii au senzatia despre ei ca sunt un popor foarte religios, undeva 80-90% dintre romani considera ca sunt ortodocsi si practicanti dar daca iesi astazi in Bucuresti pe strada si te uiti la cum arata lumea din prejurul tau te intrebi in ce fel au asimilat ei valorile astea crestine pe care le clameaza.

Eu cred ca suntem foarte la suprafata lucrurilor in privinta asta si ca asta face parte din subiectele generale pe care ar trebui sa le dezbatem astazi.

Nu sunt un credincios in sensul in care lucrul acesta se intelege in mod obisnuit, nu ma duc duminica la 9 la biserica, am un alt raport cu lucrurile astea, insa consider ca sunt suficient de responsabil social si ca impartasesc o gramada dintre valori in comun cu cele pe care le impartaseste religia si credinta ortodoxa in special.

Dar fiecare ajunge la valorile astea pe calea lui si cred ca despre unele dintre ele dau acum ocazia bisericii sa vorbeasca in public.

Cred ca biserica noastra e foarte tacuta. Dupa cum vezi apare in public mai cu seama atunci cand se fac niste comparatii cum au fost cele de anul acesta si apar subiect de tip profitul bisericii, McDonald's sau impozite ... cred ca ar trebui sa fie mult mai vocali si in chestiuni de continut, in chestiunea continutului si a misiunii lor.

Este foarte bine ca ne straduim sa construim foarte multe biserici in tara asta dar fundamental e in ce fel reusim sa transferam, daca tot au asa o mare influenta asupra oamenilor, acele valori care sa-i faca pe acesti oameni sa fie mai morali si mai pasatori cu celalalt.

Cristian Mungiu, după “După dealuri”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu